Iedereen die vanuit de omwissel-status een diploma Consumptief krediet heeft zal vóór 1 april 2019 een PE examen CK moeten afleggen om zijn adviesbevoegdheid te behouden.

Iedereen die een diploma Hypothecair krediet heeft vanuit de omwissel-status zal vóór 1 april 2019 een PE examen HK moeten afleggen om zijn adviesbevoegdheid te behouden.

Nieuw is nu dat als iemand nu, vóór 1 april 2019, een PE HK examen aflegt en daarvoor slaagt dat hij/zij vanaf nu ook bevoegd is om advies te geven inzake consumptief krediet. Ook die kandidaten die geen diploma Consumptief krediet hebben maar wel een diploma HK vallen onder deze regel.

Echter let op!!
Iemand die in het bezit is van een CK en een HK-diploma en die in de huidige periode allen PE HK doet en geen separaat examen PE CK, verliest daarmee de zelfstandige adviesbevoegdheid van het CK-diploma.

Voorbeeld:
Els heeft zowel een diploma WFT CK en HK vanuit de omwissel-status en doet in de huidige PE periode (1-4-2017/1-4-2019) alleen PE HK. Dan mag Els gewoon CK-adviezen blijven geven. In de volgende periode van 1-4-2019 / 1-4-2022 stopt Els met hypotheekadviezen en wil zich gaan toeleggen op adviezen CK. Vanaf 1-4-2022 verloopt het PE HK certificaat en Els denkt voldoende te hebben aan een PE CK examen in de periode 1-4-2022 / 1-4-2025. Maar dat is niet zo omdat Els geen separaat PE CK examen heeft afgelegd in de periode 2017/2019 en zal in principe een volledig CK examen moeten afleggen of gebruik moeten maken van het bijzonder PE CK examen dat op enkele plaatsen in Nederland is af te leggen.

Een klein addertje onder het gras waardoor het toch te overwegen is om nu in deze PE periode nog een PE CK examen te doen.